Eksotisk hvalsafari til Senja  - med hvalforsker Tiu Similä

10 dager, 1 uke eller 3 dager

I vinter har du mulighet til å bli med M/S Ylajali på en helt unik opplevelse! Vi seiler ut til hvalens arnested og utforsker disse utrolige skapningene på nært hold. Med oss på turen har vi med oss den anerkjente hvalforskeren Tiu Similä. Hun har forsket på hval i en mannsalder, og kjenner disse områdene og hvalens indre bedre enn de fleste. Om bord den 80 fots store seilbåten har vi også med oss Ylajalis egen kokk, som disker opp med de nydligste retter underveis. Seilasen går fra Harstad, via Andenes og helt ut til vakre Gryllefjord ved nordvestkysten av Senja. Turen varer i tre dager, fra kai til kai. Under finner du turen beskrevet dag for dag. Vi håper å se deg om bord! 

Påmelding eller spørsmål sendes til post@lofotenhorizon.no

Dag - 1
Ankomst ved Evenes Lufthavn mellom kl 20.00-21.00. Derfra går flybussen dirikte til brygga i Harstad sentrum, hvor Ylajali ligger klar til kai. Vel om bord blir det servert et enkelt kveldsmåltid mens vi går i gjennom planen for de neste dagene. Så blir det kort åpningspresentasjon og faglig påfyll med hvalforsker Tiu Simila. Resten av kvelden går med på å instalere seg på lugaren og finne seg til rette om bord.

Dag - 2
Mannskap og kaptein går tidlig i gang og kaster loss kl 06.00. Fra Harstad setter vi kurs mot Andnes eller Gryllefjord. Avhengig av vær og vind og hvor hvalen befinner seg for øyeblikket. Kl. 07.00-10-00 serveres det frokost i vakre omgivelser til ekoet av spekkhoggere som nærmer seg i det fjerne. Seilasen tar ca. 5-6 timer fra Harstad. Vel fremme på dagens første stoppested forsøker vi å lokalisere hvalen i området. Resten av dagen går med til å utforske disse fantastiske skapningene i deres naturlige habitat. Akkompagnert av Tiu Simula, som mer enn gjerne deler sin kunnskap med oss. På kvelden legger vi til kai innerst i Gryllefjord, i le for vær og vind. Vel fremme blir det servert festmiddag rundt langbordet i kahytten. Senere på kvelden blir det kaffe og dessert på dekk til magisk nordlys om værgudene er på vår side.

Dag - 3
Frokost serveres fra kl 08.00-10.00, mens mannskap og kaptein går tidlig i gang med å forberede dagens utflukt. Vi kaster loss fra kai relativt tidlig denne morgenen, slik at vi får med oss det magiske morgenlyse nordnorge er kjent for på denne tiden av året. På vei ut Gryllefjord lokaliserer vi hvalflokkene i området. Her blir det muligheter for å fotografere, og nyte noen siste timer sammen med disse fantastiske skapningene. Før vi omsider setter kursen tilbake mot Harstad havn. Er vi heldige følger hvalen oss et stykke på veien tilbake mot sivilisasjonen. 

Hvalforsker – Tiu Similä
Tiu Similä har forsket på spekkhoggerne i Nord Norge siden 1986. Hun tok doktorgrad i spekkhoggernes adferdsøkologi i Tromsø Universitet i 1997. Hun er spesielt interessert i interaksjoner mellom spekkhoggere og deres hoved byttedyr, sild. Med særlig fokus på hvordan sildens vandringer og adferd påvirker spekkhoggernes distribusjon og jaktadferd.

Hvalforsker – Sanna Kuningas
Sanna Kuningas har forsket på spekkhoggere i 10 år. Hun disputerte på Sea Mammal Research Unit i St Andrews, Skottland. Doktorgraden handlet om spekkhoggernes populasjonsdynamikk og distribusjon i relasjon til sild. Sanna arbeider nå før WWF Finland for som ansvarlig for Marine Conservation.

Hvalsafari med Lofoten Horizon filmet av National Geographic